Promóciók | Törzsvásárlói program
HU | ENG

A fényvédelem fontossága - Nem csak a nyári hónapokban!

A fényvédelem egy olyan minden évszakot átívelő téma, amelyről nem lehet eleget beszélni, a nyár beköszöntével pedig még inkább fontossá válik az, hogy tisztában legyünk a felmerülő kérdésekre kapott válaszokkal. Miért fontos a fényvédelem? Mit kell tennem, hogy a testem és a lelkem is jól érezze magát és a bőröm is biztonságban legyen? Hogyan tudom kiválasztani a megfelelő termékeket és ezeket hogyan használjam a hétköznapok során?

Ezen kérdések megválaszolására Sárkány Krisztinát, az A-list Salon&Spa kozmetikus szakértőjét hívtuk segítségül, hogy ebben az évben sokkal tudatosabban kezeljük helyén a fényvédelem fontosságát. 

Napfény = boldogság

Napfényre szükségünk van, ez nem kérdés. Főleg tél vége felé érezzük ennek hiányát. Szívünk szerint a nagykabátot a szekrény mélyére ásnánk el és alig várjuk a meleg, napsütéses napokat, amikor jobb kedvűek vagyunk és többet lehetünk a szabadban. Jogos ez az érzés, hiszen tudományosan is bizonyított tény, hogy napfény hatására az emberi agyban szerotonin, más néven „boldogsághormon” szabadul fel. 

Egészség és fényvédők

A hangulatunk mellett, köztudott, hogy napfény hatására D3-vitamin képződik a bőrben, illetve, hogy a nap sugarai szabályozzák a kálcium és a foszfát koncentrációját a véráramban, amely elősegíti az erős, egészséges csontok képződését és más vitaminok hasznosulását. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint már heti 2-3 alkalommal eltöltött 10-15 percnyi, karokat, kezeket és arcot érintő napozás elegendő a szervezet egészséges folyamatainak, illetve az immunrendszer működésének támogatására.

Fényvédő a káros sugarak ellen

A D-vitamin termelődés miatt tehát nem szükséges napoznunk. Ha azonban mégis kedvünk támad hozzá, akkor figyeljünk oda a mértékletességre, és igyekezzünk elkerülni a napozás káros hatásait. Az UV-B sugárzásnak köszönhetően a bőrünk leéghet, ha nem használunk bőrtípusunknak megfelelő fényvédelmet, és ha a kritikus időszakban (10 és 15 óra között) napozunk.

Szintén az UV-B sugárzás okozza a bőr korai öregedését, amikor pigmentfoltok vagy májfoltok jelennek meg a bőr felszínén, az UV-A sugárzásnak köszönhetően pedig hajszálereket fedezhetünk fel, károsodnak a kollagén rostok, így lehet számítani az érdes, petyhüdt bőrre. Nagyrészt az UV-A sugarak okoznak napallergiát, és az is előfordul, hogy az UV-sugárzás kombinálódik egy helyileg használt kozmetikumban vagy fényvédő termékben található összetevővel, ezzel okozva a faggyús szőrtüsző irritációját, gyulladását. Időnként bizonyos gyógyszerek is okoznak fényérzékenységet, az UV-sugarak hatására irritatív folyamatokat indítanak be a szervezetben. A túlzott fénykárosodás során, az UV-B sugárzásnak eredményeképpen károsodhatnak a sejtek DNS-ei, ezért idővel rosszindulatú bőrdaganatok jelenhetnek meg. Összességében a rendszeresen és nagy mennyiségben napfénynek kitett bőr maradandó károsodásokat szenved, hamarabb öregszik, vízhiányossá, pigmentfoltossá válik.

 

A napozás szabályainak betartása, valamint a fényvédők megfelelő mennyiségben való használata elengedhetetlen!

 

Fizikai és kémiai fényvédő

A fényvédőknek két csoportja létezik: a fizikai és a kémiai fényvédők. A kettő közötti alapvető különbség, hogy míg a kémiai fényvédők elnyelik az UV-sugarakat, addig a fizikai fényvédők visszaverik azokat. A kémiai alapú fényvédők, melyek előállítása sokszor jóval olcsóbb, rendszerint olyan kémiai fényszűrő anyagokat tartalmaznak, amelyek veszélyesek lehetnek a bőrre nézve, miközben sokszor nem is nyújtanak hatékony védelmet. Ilyen például a retinyl palimitate, az octinoxate, és az oxybenzone. Kutatások szerint ezek az anyagok bizonyítottan károsítják a sejtek DNS-ét, napfény hatására szabadgyököket képeznek, gyorsítják a rákos daganatok kialakulását, hormonzavart okozhatnak, és segítik más vegyi anyagok bőrbe való felszívódását.

Ennél hatékonyabbnak és ártalmatlannak bizonyulnak a fizikai fényvédők. A két leggyakrabban használt természetben is előforduló anyag a titán-dioxid és a cink-oxid, melyek a teljes UV-spektrum ellen nyújtanak védelmet, miközben nem irritálnak, nem allergizálnak, és nem komedóképzők. E fehér poranyagoknak köszönhetően gyakran azt tapasztaljuk a fizikai fényvédőknél, hogy nehezen kenhetőek és fehér nyomot hagynak a bőrön. Ezért érdemes olyan terméket választani, amelyben egészen finomra vannak őrölve az ásványi porok, így nem tapasztalunk „lemeszelt” hatást. 

Mit jelent a napvédelemben a faktorszám?

A fényvédő termékek oldalán található SPF (angolul: Sun Protection Factor) az a szám, amely megadja, mennyiszer több időt tölthetünk a napon leégés nélkül a termék használatával. Tehát ha egy átlagos felnőtt 20 percet tudna a napon eltölteni, akkor egy 10 SPF faktorszámú naptejjel 10 x 20 = 200 percet lehet a napon. Ez az idő azonban nem meghosszabbítható, vagyis ez a felnőtt nem fog tudni újabb 200 percet eltölteni, ha az idő leteltével újra bekeni magát. Sőt, már az első 200 perc végéhez is csak úgy tud eljutni, ha gondosan bekeni magát újra meg újra, mert az izzadtság és a ruha ledörzsölheti a fényvédőt.

Amit pedig nagyon fontos hangsúlyozni: egy nem napos napon is védjük bőrünket, hiszen az UV-sugarak 90%-a áthatol a fátyolfelhőn is. Tengerparton a homok az UV-sugarak 25%-át visszaverheti (vízben is), síeléskor a tiszta hó pedig az UV-sugarak 80%-át. 

 

A fényvédők használatát építsük be a mindennapi bőrápolási rutinunkba, hogy testünk, lelkünk és természetesen bőrünk is biztonságban érezhesse magát!

 

Fényvédelem a legkisebbeknek

Gyermekeinket is fokozott védelemmel lássuk el! A kicsik bőre sokkal vékonyabb, érzékenyebb a felnőttekénél, így jóval sebezhetőbb is. Nekik nem ajánlott egyáltalán napra menni, ha mégis szükséges, akkor erős szövésű, UV-védelemmel ellátott ruhát, széles peremű kalapot adjunk rájuk, és alaposan kenjük őket be fényvédővel.

Összefoglalva

  1. Miért fontos a fényvédelem? 

Az UV sugarak nagy mértékben felgyorsítják a bőröregedés folyamatát, valamint hosszabb távú károsodásokat is okozhatnak a bőrünkön…

  1. Ezt tedd:

Válassz a bőrtípusodnak megfelelő fényvédőt és használd minden nap!

  1. Melyiket válasszam? 

A tudatos rutin kialakítása érdekében használjunk minimum SPF 30, nyáron azonban SPF 50-es faktorszámú fényvédő termékeket.

  1. Hogyan használjam?

Az arcápolási rutin beillesztésében az egyik legfontosabb szerepet játssza: A bőr megtisztítása és hidratálása után vigyük fel a megfelelő típusú és faktorszámú fényvédőt, majd várjunk minimum 10 - 20 percet a tökéletes felszívódás érdekében. 

  1. Mennyit használjak?

Körülbelül egy teáskanálnyi mennyiség az ajánlott az arcunk és a nyakunk bekenéséhez, de figyeljünk oda, hogy minden egyéb testrészünkre is legalább ennyi mennyiség kerüljön!

  1. Hova kenjem?

Arcra, fülre, ajkakra, nyakra, dekoltázsra, karokra, lábakra! Mindenhova!

 

 

Sárkány Krisztina kozmetikus szakértőnk ajánlásával. Érdekesnek találtad ezt a cikket?
Kapcsolódó témáink: A-list Salon & Spa Csomagok Esküvő Fodrászat Halpedikűr Kéz- és lábápolás Kozmetika Manikűr Masszázs Nyereményjáték Pedikűr Trend Összes téma