Promóciók | Törzsvásárlói program
HU | ENG

Fényvédő útmutató a PHYTs biokozmetikumok segítségével

Sárkány Krisztina kozmetikusunk útmutatásával eligazodhatunk majd a napvédelem és a megfelelő fényvédő megtalálásának útvesztőjében.

Aki ismer, jól tudja, hogy mind kozmetikusként mind magánemberként a hatékonyság mellett legalább olyan fontos számomra a termékek mögött rejlő szemlélet, illetve az összetevők jellemzői. A modern kozmetikai cégek csábító ígéretei, ügyes marketing fogásai jócskán megnehezítik a dolgunkat, amikor termékválasztásra kerül a sor – és ezalól természetesen a fényvédő sem kivétel.

Jogosan tűnődhetünk azon, hogy vajon jó nekünk adott fényvédő vagy egyáltalán maga a napozás?

Naturo-kozmetikusként bemutatom majd a szalonunkban is évek óta használt professzionális biokozmetikai márka, a PHYT’S fényvédőit és működési elvüket.

Napozás és napvédelem

Napfényre szükségünk van, ez nem kérdés. Főleg tél vége felé érezzük ennek hiányát. Szívünk szerint a nagykabátot a szekrény mélyére ásnánk el, és alig várjuk a meleg, napsütéses napokat, amikor jobb kedvűek vagyunk és többet lehetünk a szabadban. Jogos ez az érzés, hiszen tudományosan is bizonyított tény, hogy napfény hatására az emberi agyban szerotonin, más néven „boldogság-hormon” szabadul fel. A fénytelen téli hónapokban ezért gyakoribb a depresszió kialakulása, de ha valaki munkájából adódóan sokat tartózkodik a négy fal között, akkor akár egész évben tapasztalhatja a napfény hiányának eredményét. Ez esetben az irodából kilépve, egy parkban is eltölthetjük ebédidőnket, hogy ne csak finom falatokkal, hanem egy kis napsugárral is tápláljuk testünket, lelkünket.

Egészség és fényvédők

A hangulatunk mellett, köztudott, hogy napfény hatására D3-vitamin képződik a bőrben, illetve, hogy a nap sugarai szabályozzák a kálcium és a foszfát koncentrációját a véráramban, amely elősegíti az erős, egészséges csontok képződését és más vitaminok hasznosulását. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint már heti 2-3 alkalommal eltöltött 10-15 percnyi, karokat, kezeket és arcot érintő napozás elegendő a szervezet egészséges folyamatainak, illetve az immunrendszer működésének támogatására.

Naptej a káros sugarak ellen

A D-vitamin termelődés miatt tehát nem szükséges napoznunk. Ha azonban mégis kedvünk támad hozzá, akkor figyeljünk oda a mértékletességre, és igyekezzünk elkerülni a napozás káros hatásait. Az UV-B sugárzásnak köszönhetően a bőrünk leéghet, ha nem használunk bőrtípusunknak megfelelő fényvédelmet, és ha a kritikus időszakban (10 és 15 óra között) napozunk.

Szintén az UV-B sugárzás okozza a bőr korai öregedését, amikor pigmentfoltok vagy májfoltok jelennek meg a bőr felszínén, az UV-A sugárzásnak köszönhetően pedig hajszálereket fedezhetünk fel, károsodnak a kollagén rostok, így lehet számítani az érdes, petyhüdt bőrre. Nagyrészt az UV-A sugarak okoznak napallergiát, és az is előfordul, hogy az UV-sugárzás kombinálódik egy helyileg használt kozmetikumban vagy fényvédő termékben található összetevővel, ezzel okozva a faggyús szőrtüsző irritációját, gyulladását. Időnként bizonyos gyógyszerek is okoznak fényérzékenységet, az UV-sugarak hatására irritatív folyamatokat indítanak be a szervezetben. A túlzott fénykárosodás során, az UV-B sugárzásnak eredményeképpen károsodhatnak a sejtek DNS-ei, ezért idővel rosszindulatú bőrdaganatok jelenhetnek meg. Összességében a rendszeresen és nagy mennyiségben napfénynek kitett bőr maradandó károsodásokat szenved, hamarabb öregszik, vízhiányossá, pigmentfoltossá válik.

Fizikai és kémiai fényvédő

Elengedhetetlen tehát a napozás szabályainak betartása és a fényvédelem. A fényvédőknek két csoportja létezik: a fizikai és a kémiai fényvédők. A kettő közötti alapvető különbség, hogy míg a kémiai fényvédők elnyelik az UV-sugarakat, addig a fizikai fényvédők visszaverik azokat. A kémiai alapú fényvédők, melyek előállítása sokszor jóval olcsóbb, rendszerint olyan kémiai fényszűrő anyagokat tartalmaznak, amelyek veszélyesek lehetnek a bőrre nézve, miközben sokszor nem is nyújtanak hatékony védelmet. Ilyen például a retinyl palimitate, az octinoxate, és az oxybenzone. Kutatások szerint ezek az anyagok bizonyítottan károsítják a sejtek DNS-ét, napfény hatására szabadgyököket képeznek, gyorsítják a rákos daganatok kialakulását, hormonzavart okozhatnak, és segítik más vegyi anyagok bőrbe való felszívódását.

Ennél hatékonyabbnak és ártalmatlannak bizonyulnak a fizikai fényvédők. A két leggyakrabban használt természetben is előforduló anyag a titán-dioxid és a cink-oxid, melyek a teljes UV-spektrum ellen nyújtanak védelmet, miközben nem irritálnak, nem allergizálnak, és nem komedóképzők. E fehér poranyagoknak köszönhetően gyakran azt tapasztaljuk a fizikai fényvédőknél, hogy nehezen kenhetőek és fehér nyomot hagynak a bőrön. Ezért érdemes olyan terméket választani, amelyben egészen finomra vannak őrölve az ásványi porok, így nem tapasztalunk „lemeszelt” hatást. Ilyenek például a PHYT’S fényvédő termékei is, melyek mikronizált ásványi filtereket tartalmaznak. Használatuk nagyon könnyű, városi közegben is jól alkalmazhatók, nem csak a strandon. Három faktorszámú krémet alkotott meg a PHYT’S, SPF 10, SPF 30 és SPF 50, a bőr igényeinek megfelelően.

Ismerd meg Phyt's bio arckezeléseinket is! 

Mit jelent a napvédelemben a faktorszám?

A fényvédő termékek oldalán található SPF (angolul: Sun Protection Factor) az a szám, amely megadja, mennyiszer több időt tölthetünk a napon leégés nélkül a termék használatával. Tehát ha egy átlagos felnőtt 20 percet tudna a napon eltölteni, akkor egy 10 SPF faktorszámú naptejjel 10 x 20 = 200 percet lehet a napon. Ez az idő azonban nem meghosszabbítható, vagyis ez a felnőtt nem fog tudni újabb 200 percet eltölteni, ha az idő leteltével újra bekeni magát. Sőt, már az első 200 perc végéhez is csak úgy tud eljutni, ha gondosan bekeni magát újra meg újra, mert az izzadtság és a ruha ledörzsölheti a fényvédőt.

Az UV-sugárzást más tényezők is befolyásolhatják. Egy nem napos napon is védjük bőrünket, hiszen az UV-sugarak 90%-a áthatol a fátyolfelhőn is. Tengerparton a homok az UV-sugarak 25%-át visszaverheti (vízben is), síeléskor a tiszta hó pedig az UV-sugarak 80%-át.

Napozás utáni ápolás biokozmetikumokkal

Napimádók vagyunk vagy sem, a napozás utáni ápolók is sokat segítenek az egészséges szép bőr megőrzésében. Ezek zömében nyugtató, hidratáló, öregedésgátló hatóanyagokat tartalmaznak, és arra hivatottak, hogy visszaadják a bőr puhaságát, frissességét. Ha pedig az egységes aranybarna színre vágyunk bőrkárosodás nélkül, használhatunk napozást elősegítő termékeket. Ilyen például a PHYT’S Stimulateur De Bronzage arc- és testápolója, amely aktív összetevőjének, a cukorborsónak köszönhetően serkenti a melanin termelődést, ezáltal fokozza a barnulóképességet, megőrzi a bőr nedvességtartalmát, puhaságát, és fokozza a bőr védekezőképességét.

Fényvédelem a legkisebbeknek

Gyermekeinket fokozott védelemmel lássuk el! A kicsik bőre sokkal vékonyabb, érzékenyebb a felnőttekénél, így jóval sebezhetőbb is. Nekik nem ajánlott egyáltalán napra menni, ha mégis szükséges, akkor erős szövésű, UV-védelemmel ellátott ruhát, széles peremű kalapot adjunk rájuk, és alaposan kenjük őket be fényvédővel.

Tudom, ezek nem könnyű irányelvek, én is nap mint nap megvívom a kis csatáimat napimádó férjemmel a nyári időszakban. Mégis arra bíztatok mindenkit, hogy legyen körültekintő, és ne feledje, a napozás bőrkárosító hatásai életünk során összeadódnak!

 

Élvezd a PHYT’s biokozmetikumok hatását saját bőrödön is, és jelentkezz be Krisztihez!

 

 

Sárkány Krisztina kozmetikus szakértőnk ajánlásával. 

A cikk írásában segítségemre volt: www.phytsbio.huÉrdekesnek találtad ezt a cikket?
Kapcsolódó témáink: A-list Salon & Spa Csomagok Esküvő Fodrászat Halpedikűr Kéz- és lábápolás Kozmetika Manikűr Masszázs Nyereményjáték Pedikűr Trend Összes téma